DeWasserij: cohousing, een groep en een plek

Het begint altijd bij een paar enkelingen die ervan dromen om een mooie plek te vinden, om er met een groep mensen samen te wonen. Ze gaan op zoek naar andere enthousiastelingen en tegelijk zoeken ze naar een grond of een gebouw dat hen aanspreekt, waar ze mogelijkheden in zien. Stilaan moet er een match ontstaan … met aan de ene kant een groep van mensen die het met elkaar zien zitten en aan de andere kant een geschikt gebouw of een aantrekkelijke plek, goed passend bij die specifieke groep. Als dat traject gelopen is, kan de cohousing verder concreet vorm krijgen.
January 2021
Peter Vermeulen
©
onbekend

De Haringrokerij, een monument om in te wonen

Bijna 40 jaar geleden begon zo de Haringrokerij op het Antwerpse Zuid, een van de eerste cohousing-projecten in Vlaanderen. 11 volwassenen kochten en restaureerden dit oude industriële pand, samen met hun 14 kinderen (enkele waren toen nog niet geboren) wonen ze er tot vandaag heel erg graag. 

De startersgroep bleef in al die jaren altijd dezelfde, dat zegt toch iets, maar intussen zijn de kinderen natuurlijk volwassen en al enige tijd de deur uit, een klassiek verhaal. De woningen werden stilaan te groot en denkend aan de toekomst rijpte het idee om samen op zoek te gaan naar een nieuwe plek.

Samen naar een leegstaand klooster, … of toch niet?

De afgelopen 10 jaar onderzochten we diverse gebouwen maar altijd kwam er wel iets tussen, tot er in 2018 een leegstaand klooster in het vizier kwam. De hele rokerij wou mee, de groep verdubbelde, ieder vond zijn stek en de plannen werden erg concreet … tot er toch een kink in de kabel kwam. 

Op zoek naar alternatieven kwam toen ‘De Wastuin’ in beeld, een ontwerp van architectenbureau Stramien, in opdracht van ontwikkelaar Fides, met een 80-tal woonunits rond een wilde stadstuin, langs een nieuwe doorgang op de oude site van de industriële wasserij Goossens in oud-Berchem.

Jammer genoeg zag niet iedereen uit de groep rond het klooster die plek zitten, maar een kerngroep van een 10-tal mensen zette door. Hun oog viel vooral op de oude te renoveren industriële kern rond de schouw en op de twee percelen met de modernistische betonstructuren aan de Eikelstraat. 

Cohousing de Wasserij, een coöperatief project

We namen eerst een optie op 15 units, maar via mond-aan-mond-reclame groeide de groep snel aan. De uitbreiding naar de Coosemansstraat volgde en ondanks enkele wisselingen raakten alle 26 units snel ingevuld (en er blijft een wachtlijst). Ieder vond een woning of appartement naar zijn/haar zin. 

Intensieve contacten met wooncoop uit Gent, de grootste wooncoöperatie in Vlaanderen, leidden tot een overeenkomst tussen de groep, wooncoop en de ontwikkelaar. De omgevingsvergunning is eind 2020 verleend, in 2021 starten de werken en we hopen er half 2023 met z’n allen in te trekken.

Ondanks corona groeit de samenhang in de groep zeer sterk. Ieder zet zich op zijn of haar manier in om onze cohousing mee vorm te geven.

In overleg met wooncoop werken we in tal van werkgroepen aan onze visie op samen wonen, de bouwplannen en de financiering, onze website of communicatie.  

Een erg boeiende en gevarieerde groep

In tegenstelling tot de groep rond het klooster, met vooral oudere koppels, is de groep Wassers veel meer divers: singels en koppels, met en zonder kinderen, met leeftijden van 77 tot 7 jaar (en jonger). Om ook aan kwetsbare groepen kansen te bieden, houden we nog 2 plekken vrij voor vluchtelingen. 

Naast de eigen units, voorzien we ook veel gemeenschappelijke ruimtes, met een grote leefruimte (met keuken) om samen te eten, te vergaderen of feest te vieren, nog een extra zitruimte en verder enkele logeerkamers, een co-working-ruimte, een atelier en een gemeenschappelijke wasplaats.

Daarnaast is natuurlijk ook de tuin gemeenschappelijk, evenals het ruime dakterras met uitzicht over de stad. We werken aan duurzaamheid (energie, water …) en willen bijvoorbeeld ook auto’s delen. Verder zoeken we (samen met de buurt) ook nog een geschikte invulling van de commerciële ruimte. 

De grote gemeenschapsruimte sluit mooi aan op het pleintje (met petanque-veldje) aan de nieuwe doorgang door het bouwblok. De cohousers zelf kunnen ze gebruiken, maar ze zal ook openstaan voor tal van activiteiten die groeien vanuit de groep of ingaan op vragen van buitenaf. Wees welkom.

De grote gemeenschapsruimte sluit mooi aan op het pleintje. Dat ook zal openstaan voor tal van activiteiten die groeien vanuit de groep of ingaan op vragen van buitenaf. Wees welkom.

We kijken er naar uit

Net voor corona bezochten we samen de tentoonstelling ‘Housing Apart Together’, erg inspirerend. Na corona willen we terug meer samen doen met de hele groep, ook met de kinderen erbij. Graag willen we ook onze nieuwe buurt beter leren kennen en contact opbouwen met onze nieuwe buren.

Intussen werken we de concrete inrichting van onze units en de gemeenschappelijke ruimtes verder uit. En samen met wooncoop gaan we ook nog op zoek naar zoveel mogelijk mensen die geloven in het coöperatieve woonmodel en er eventueel een deel van hun spaargeld mee willen in investeren.

Na bijna 30 jaar samen wonen in de rokerij, is dit voor sommigen een stap naar de volgende 20 jaar, voor anderen wordt het een eerste cohousing-ervaring. We kijken met z’n allen alleszins heel erg enthousiast uit naar dit nieuwe verhaal, laat 2023 maar komen. En graag tot ergens onderweg.

No items found.

lees meer over …

andere thema's …

to top