Architect Xavier Avontroodt: “Het nieuwe woonproject Wastuin in Oud-Berchem is zo’n opdracht die ons op het lijf geschreven staat. Het project kiest bewust voor een heel uiteenlopend aanbod aan woonvormen. Naast het aanbod aan kleine tot middelgrote appartementen, met ook duplex familiewoningen en atelierwoningen om wonen en werken te combineren, wordt voor een deel uitgewerkt als cohousingproject [De Wasserij]. Zo’n vijfentwintig gezinnen, die er bewust voor kiezen om bepaalde leef- en ontspanningsruimtes te delen, zullen hier een onderdak vinden. Er komt bijvoorbeeld een intensief groendak met beplanting, paden en terrassen, bovenop een gemeenschappelijke groene binnenruimte met stadsnatuur.”
Stramien kijkt vooruit, maar wel met veel respect voor wat ooit was. En dit is voor woonproject De Wasserij niet anders. Avontroodt: “Op de site staat nu nog een industriële wasserij, sinds enkele jaren buiten gebruik. Alles is gestart met een grondige analyse van de erfgoedwaarde van het gebouw. Zo zal het industriële karakter van de wasserij voelbaar blijven door de restauratie van de bakstenen schouw en de herbestemming van enkele magazijnen. Bovendien worden de afbraakmaterialen waar mogelijk hergebruikt. Zo kunnen we het arduin recupereren voor de aanleg van de tuin.”
Stramien kijkt vooruit, maar met veel respect voor wat ooit was.
Niet zomaar een tuin, trouwens. Deze ‘Wastuin’, een kolfje naar de hand van de Stramien landschapsarchitecten, moet zorgen voor groene rust, verbinding en natuurlijke verkoeling. “Het is een groene plek die bewoners en de buurt dichter bij de natuur en elkaar brengt. Bovendien is de tuin doorwaadbaar, waardoor we ook een extra maatschappelijke meerwaarde creëren. Ondanks het collectieve karakter zorgen we ook dat elke entiteit zich kan terugtrekken op zijn privé-terras. Een eigen plekje blijft dus belangrijk.”